De collega’s van skidkinderopvang: Melanie Schotanus

Home » De collega’s van skidkinderopvang: Melanie Schotanus

De collega’s van skidkinderopvang: Melanie Schotanus

Van stagiaire tot manager in wording: Melanie Schotanus (38) werkt al zestien jaar bij skidkinderopvang en blijft zich steeds verder ontwikkelen.

Tynaarlo en Vries

Op haar 22e liep Melanie stage bij de locatie die nu KDV Koala in Assen is. “Daar werd ik als hoogzwangere stagiair met open armen ontvangen. Toen ik klaar was met de opleiding tot pedagogisch medewerker werd de locatie overgenomen door skidkinderopvang. Dat bood mij veel kansen: ik kon aan de slag bij de locatie in Tynaarlo,” vertelt Melanie. Nadat die locatie sloot, is ze met de kinderen en medewerkers meegegaan naar Vries. 

Gieten en Gasselternijveen

Niet lang daarna werd er binnen skidkinderopvang een locatiecoördinator gevraagd voor de locaties Gieten en Gasselternijveen. Melanie solliciteerde en kreeg de baan. “In totaal heb ik er vijf jaar gezeten en ik heb er nog hele goede herinneringen aan. Zo hebben we in die periode de locatie in Gieten nog verhuisd,” vertelt ze. “Het is leuk om op elke plek weer voor een andere uitdaging te staan. Die ervaring neem je dan weer mee naar de volgende locatie.” 

Zuidlaren

Die volgende locatie werd het cluster Zuidlaren. En haar functie veranderde van locatiecoördinator naar senior pedagogisch medewerker. Wat dat precies inhoudt? “Als senior pedagogisch medewerker ben ik onder meer verantwoordelijk voor de rondleidingen, het Ouderportaal, ben ik inwerkcoach en natuurlijk aanspreekpunt voor onze ouders en onze 30 collega’s. We grappen altijd dat ik de linkerhand van onze clustermanager Saskia ben en eigenlijk is dat ook zo!” 

Specialisatie

Inmiddels werkt Melanie alweer een tijd samen met clustermanager Saskia Knigge. “Dat is heel fijn samenwerken. Saskia haalt echt het beste uit haar medewerkers. Zij is ook degene die me heeft aangemoedigd om anderhalf jaar geleden te beginnen met de opleiding tot ‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’,” zegt ze. Ruim een jaar duurde deze opleiding die ze vanuit skidkinderopvang mocht volgen. Begin dit jaar rondde ze deze opleiding af en toen kwam er direct alweer een tweede kans langs: de opleiding ‘Manager in de Zorg’.  

Mensen inspireren

“Ik was al een tijdje toe aan wat meer uitdaging en verdieping. Het lijkt me fantastisch om mijn zestien jaar werkervaring door te geven en andere mensen te inspireren met een andere kijk op de werkvloer. Het is super om zo’n kans te krijgen van je werkgever!” zegt Melanie. Dit keer bestaat de studie uit meer theorie en dat betekent ’s avonds nog regelmatig de boeken induiken. Dat is als alleenstaande moeder van twee pubers niet altijd makkelijk. “Toch ben ik trots dat ik ze mee kan geven dat je nooit te oud bent om te leren en dat je de kansen die je krijgt moet pakken.” 

Geen uitdaging te gek

Als Melanie klaar is met deze opleiding dan zou ze een managementfunctie binnen de kinderopvang kunnen overwegen. “Dat lijkt me fantastisch! Wat dat betreft, is geen uitdaging mij te gek. Toch zou het wel bij skidkinderopvang moeten zijn want ik zit hier zo op mijn plek. Je weet het nooit: misschien gaat er binnenkort een manager weg of komt er een nieuwe locatie bij!” zegt Melanie.