Dagindeling peuterspeelgroepen

Dagindeling peuterspeelgroepen

Op onze peuterspeelgroepen werken we met een aantal vaste momenten op de ochtend, waardoor de kinderen zich bij ons veilig en vertrouwd voelen. De openingstijden verschillen iets per locatie. Bij openingstijden van 08.15 tot 12.15 uur ziet de dagindeling er ongeveer als volgt uit:

08.15-08.30 We ontvangen kinderen en ouders. Met de ouders is er een overdracht van hun kind. Met het kind zwaaien we de vertrekkende ouder uit.
09.00 Alle kinderen zijn aanwezig en samen maken we een kring van stoeltjes. Ieder kind wordt met naam begroet en er is een gesprek. In dit kringgesprek is ruimte voor verhalen van de kinderen, werken we aan het thema, zingen we iedjes en werken we toe naar de activiteit van die morgen.
 
09.15-10.00 We bieden een groepsactiviteit die in een bepaald thema past. Dit kan bijvoorbeeld tekenen, verven, plakken of een spelletje zijn. We stimuleren de kinderen om mee te doen. Uitgangspunt bij alles wat we doen is goed te kijken en te luisteren naar de behoefte van het individuele kind zonder het groepsbelang uit het oog te verliezen. Kinderen die (nog) een luier dragen worden gedurende de ochtend verschoond, anderen gaan op gezette tijden en naar behoefte zelf naar de wc. Voor het fruit eten en na het toilet wordt er altijd handen gewassen.
 
10.00-10.30 We gaan aan tafel/in de kring voor het eten van vers fruit en om te drinken.
 
10.30-11.30 We gaan naar buiten. Het buitenspeelterrein is zo ingericht, dat het de kinderen uitnodigt om te bewegen. Ook buiten worden activiteiten aangeboden. Is het weer erg slecht, dan is er in het gebouw ruimte om vrij te kunnen bewegen.
 
12.00-12.15 De kinderen nemen afscheid van elkaar en de ouders komen hun kind ophalen.